Na prvo stran
To smo Erjavčevi
Naša ponudba
Sušenje sadja
Sveže sadje
Kje nas najdete
Za lepši dan
  

Sušilna komora
 
Sušenje poteka v komorah na topli zrak. Temperatura se giblje od 45-55°C in omogoča, da v sadju ostane čim več vitaminov in mineralov.
Sadje mora biti zdravo, primerno zrelo in temeljito oprano. To so temeljni pogoji za kakovost proizvoda.

Pomen suhega sadja v prehrani:

Sušenje sadja je najstarejši način konzerviranja, ki je bilo zadnje desetletje po krivici izpodrinjeno iz priprave hrane. Vsebuje največ ogljikovih hidratov, sladkorja je 60 do 70 %, suhih beljakovin je 1,4 do 5 %, mineralnih snovi 1,5 do 3,5 % in surovih vlaken do 7 %.
Količina vitaminov je odvisna od vrste sadja in zlasti od načina sušenja ter skladiščenja.

Recept za sadni kruh:

2 kg pšenične moke, 2 dag soli
Kvasec: 5 dag kvasa, 1 žlička sladkorja, 2 dl toplega mleka, 2 žlici moke
Nadev: 50 dag suhih hrušk, 25 dag jabolčnih krhljev, 25 dag suhih sliv, 20 dag suhih fig, 12 dag narezanih orehov, 10 dag sladkorja, cimet, 1 dl žganja ali ruma.

Suho sadje čez noč namočimo, naslednji dan prevremo in narežemo na rezine. Dodamo narezane fige, orehe, cimet, sladkor in rum. Premešamo in pokrijemo.
V moko naredimo jamico in vanjo vlijemo vzhajan kvasec. Dodamo pripravljeno sadje in zamesimo testo s stoplo vodo, v kateri se je kuhalo sadje. Osolimo in dobro pregnetemo. Ko vzhaja, oblikujemo hlebce, jih položimo na peharje in pokrijemo s prtičem. Ponovno vzhajamo, nato hlebce premažemo z vodo in pečemo 60 do 70 minut
pri 220°C.

Opis nekaterih sort suhega sadja:

KONFERANS
je glede sušenja kraljica med hruškami. Sveža odlično prenaša skladiščenje, tako da se čas sušenja lahko raztegne preko cele zime. Pri hruškah je pomembno, da izberemo najbolj primeren trenutek za sušenje, ki nato traja preko 30 ur pod skrbnim nadzorstvom temperature zraka v sušilnih komorah, saj je prav od tega odvisna končna kakovost. Dobre hruške je mogoče posušiti le z lupino, ki predstavlja nekakšno skledico, v kateri je okusna sredica.

VILJAMOVKA
je primerna za sušenje tako z lupino kot tudi brez. Kot suha je sladko kiselkastega okusa in po njej prav radi posegajo ljudje, ki se jim zdi sorta konferans presladka. Zaradi svoje barve in arome je suha viljamovka odlična za pripravo žganja in likerjev.

IDARED NEOLUPLJEN - NARAVNI
Krhelj je kiselkastega okusa, kot tudi samo sveže jabolko. Po določenem času oksidira, kar je povsem naravno. Jabolka v lupini sušimo okoli 24 ur na temperaturi od 45-55°C.

JONAGOLD NEOLUPLJEN - ŽVEPLAN
Po obdelavi z vinobranom, ki ga uporabljamo kot antioksidant, postane jabolko sorte jonagold zlato rumene barve in kar vabi k temu, da si ga vzamemo. Sladkast okus ostane mogoče za malenkost potegne na kislo.

JONAGOLD OLUPLJEN - ŽVEPLAN
Barva se z žveplanjem ohrani, celo lepše rumena postane kot samo sveže jabolko. Okus je sladkast.

na vrh strani
 
Gorenja vas 7 | 1295 Ivačna Gorica | tel.: 01 78 76 136 | gsm: 041 526 600 | e-mail: info@sadje-erjavec.net